Oldalak

"Már sokan vagyunk, de még nem vagyunk elegen!"

2008. augusztus 18., hétfő

Ingyen WIFI Erzsébetvárosban

Előre bejelentem, hogy egy cikket szeretnék közölni, ami az Erzsébetváros Önkormányzatának Lapjából származik, mégpedig 2008/12. szám. A következőképp szól a cikk:
Az Informatika, a száguldó kilobyte-k korában nagy öröm számomra, hogy én jelenthetem be, Erzsébetváros négy közterén szeptembertől ingyenes WIFI, azaz vezeték nélküli internet elérhetőséget biztosítunk - mondta Hunvald György polgármester, miután 25-én aláírta a hálózat kiépítéséről és három éves üzemeltetéséről szóló szerződést.

Manapság már szinte nincs olyan új telefon, amin ne lehetne interneten böngészni, vagy e-mailt letölteni. Elsősorban a fiatalabb korosztály az, amelyik ezt lehetőséget már természetes módon, akár minden nap használja, ám az ingyenes WIFI-k terjedésével már az idősebbek közül is egyre többen használják ki a nyilvános internet előnyeit.
Elsősorban nem árt tisztázni, hogy mi is az a WIFI. Köznapi értelemben, ez egy vezeték nélküli internet hozzáférési pont, melynek lényege, hogy egy arra alkalmas eszközzel - laptop, PDA vagy megfelelő (Dual módú - WIFI+GSM) rendszerű mobiltelefon - bárki szabadon használhatja. Hunvald György polgármestertől megtudtuk, hogy a kerületben a Garay téren, az Almássy téren, a Klauzál téren és a Kéthly Anna téren kerül kiépítésre az ingyenes internet hozzáférési lehetőség.
-A szerződést három évre kötöttük, és a kialakításra, az üzemeltetésre, és a karbantartásra, testületi döntés alapján 25 millió forintot különítettünk el költségvetésünkben. Hosszú távú terveinknek megfelelően a jövőben Erzsébetváros több közterületén is kialakításra kerül hasonló hálózat. A három év akár próbaidőnek is tekinthető, hiszen ez idő alatt a reménybeli pozitív visszajelzések alapján kiderül, hogy milyen irányban érdemes elkezdenünk a bővítést - mondta a polgármester.
Augusztusban megkezdték a kiépítést, a hónap végére már próbaüzemben működni fog a kerületi WIFI. A szolgáltatás széles sávú, használata teljesen ingyenes, ám arra a leendő felhasználóknak fel kell készülni, hogy nagy méretű letöltéseket nem lehet megvalósítani rajta, éppen a nyitottsága miatt. Ez a "szűrés" azért is fontos, hogy ne tudja néhány felhasználó leterhelni a teljes hálózatot.
A témára visszatérünk.
Én a magam részéről röviden annyit szeretnék a cikkel kapcsolatosan megjegyezni, hogy ennyi pénzért valószínüleg a Telme AirGate-el akár egész Budapestet Wi-Fi paradicsommá lehetne alakítani, sőtt.....

Nincsenek megjegyzések: